Nörttihärveli: Gemini PDA

Viime vuosina kosketusnäytöstä on tullut liki jokaisen älyhärvelin oletusarvoinen syöttötapa. Vanhempien puhelinten käyttäjät muistavat kuitenkin ajan, jolloin tekstiviestit (ne enintään 160-merkkiset) kirjoitettiin fyysistä numeronäppäimistöä rämpyttämällä. Ei emoji-näppäintä, ei giffejä eikä muita hienouksia. Ainoastaan numeronäppäimet 0-9, tähti * ja risuaita #. Hashtagia ei tuolloin puheessa viljelty, mutta olipa monessa kännykässä sentään ennustava tekstinsyöttö, jolla taidoista riippuen joko nopeutti kirjoittamistaan tai vaikeutti ymmärretyksi tulemistaan.

Jos ajassa palataan vielä pidemmälle taaksepäin, 90-luvulta ja 2000-luvun alkupuolelta useilta valmistajilta löytyi ns. PDA-laitteita (Personal Digital Assistant). Tuollaiset älylaitteet tarjosivat puhumisen ja tekstiviestien ohella monia mullistavia toimintoja, kuten kalenterin, sähköpostin, toimisto-ohjelmistoja ja olipa edistyneimmissä jopa nettiselain. Maailmalla tunnettuja laitteita tekivät muun muassa Blackberry, Handspring, Palm ja Psion, mutta Suomessa parhaiten tunnetaan Nokian legendaarinen kommunikaattori (malleja oli useita, mutta kommunikaattorista on muotoutunut niiden yleisnimi). Yhteistä näille laitteille oli se, että ne oli suunnattu ensisijaisesti yrityskäyttöön ja sitä myöten niissä oli myös panostettu kirjoittamisen helppouteen.

Vuosien varrella PDA-ominaisuuksista on tullut vakiokauraa liki joka laitteessa. Nykylaitteissa on kuitenkin yksi suuri ongelma: se kosketusnäyttö.

Kosketusnäytössä ei itsessään ole mitään vikaa, onhan se intuitiivinen tapa käyttää älylaitteita. Pidempien tekstien kirjoittaminen sillä on kuitenkin työlästä ja virhealtista. Nuorempi polvi voi todeta, että hyvinhän kirjoittaminen onnistuu kosketusnäytöllä. Jostain syystä älypuhelimilla kuitenkin jaetaan valokuvia ja videoita, harvemmin mitään pitkiä tekstejä. Eri asia on tietysti se, onko kosketusnäyttö vähentänyt kirjoittamista vai ovatko laitteiden ominaisuudet ohjanneet visuaalisemman ilmaisun suuntaan. Toki asia ei ole näin yksioikoinen, vaan viestintätyyliin vaikuttavat yhteiskunnan muutokset kautta linjan.

Edelleen tänä päivänä tulee kuitenkin sellaisia hetkiä, jolloin pitää kirjoittaa tekstiä enemmän kuin kymmenen sanaa kerrallaan, mutta hommaa varten ei halua avata tai pysty käyttämään tietokonetta. Tähän rakoon iskee Gemini PDA. Laitteen taustalla on brittiläinen Planet Computers, joka on suunnitellut laitteen kirjoittavien käyttäjien ehdoilla – avautuvan kannen alta löytyy qwerty-näppäimistö, jolla ohjataan modernia Android-laitetta. Laite tarjoaa samat toiminnot kuin mikä tahansa muukin Android-älypuhelin ja toki laitteesta löytyy myös kosketusnäyttö, mutta sitä ei tarvitse käyttää kirjoittamiseen.

Gemini PDA. Kuva: Planet Computers Ltd.

Gemini PDA on siinäkin mielessä kiintoisa laite, että siihen voi asentaa Androidin ohelle toisen käyttöjärjestelmän. Alkuvaiheessa tuettuina ovat Debian ja Jollan Sailfish OS. Käytännössä tämä avaa laajat mahdollisuudet tehdä laitteella paljon enemmän kuin pelkällä Androidilla ryyditettynä. Tästä johtuen puhelinta onkin jo kutsuttu hakkeripuhelimeksi.

Tällä hetkellä laite on tilattavissa joukkorahoituspalvelu Indiegogon kautta. Laite on jo tuotantovaiheessa, mutta silti on syytä varautua odottamaan tovi, ennen kuin kuriiri koputtelee ovella paketin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *